Client Stories

Project Gallery

Exterior

Click on the image to see larger version

Hallway

Click on the image to see larger version

Kitchen

Click on the image to see larger version

Kitchen

Click on the image to see larger version

Bathrooms

Click on the image to see larger version

Stairs

Click on the image to see larger version

Bedroom

Click on the image to see larger version

Detail

Click on the image to see larger version

 

164 Madrone Avenue, San Francisco

The Home: a classic colonial style home originally built in 1920, with a total square footage of only 1924 sq. ft. Our clients purchased the property in February 2008.

images

The building was in bad repair with foundation settlement, dry rot, inoperable windows and general wear and tear.
        - Owner, 164 Madrone Ave.

 

SF Bay Construction, together with one of our recommended architects, designed and reconstructed the property. The idea was to establish a modern layout and feel to the home but at the same time conserve the historical exterior look of the building.


After much discussion, our clients chose a 4,050 sq ft, 5 bedroom, 4.5 bathroom layout, which resulted in a total renovation of the property. The building was temporarily supported while the existing footings were removed and a rear addition dig out was completed. New foundations were poured and the existing structure was demolished to framing. All new services featuring new energy saving systems were installed, including solar panels, zonal tank-less water heaters, re-circulating water heater pumps and zonal high efficiency furnaces.


The home retained the original colonial style that the owners wanted to retain with new wood siding and trim and timber architectural windows. Interior details were painstakingly researched to bring the interior back to its previous glory. Custom wood trim was designed throughout, as were the interior finishes with glass tile imported from Italy.


Owner's Comments

images

I can’t say enough great things about SF Bay Construction. The entire process took only 4 months to complete! Their enthusiasm, knowledge, professionalism and industry contacts made our journey an experience that will be cherished for as long as we call this property our home. My family loves our new home and the comments from neighbors and total strangers passing by reflect the astonishing transformation of the house. SF Bay returned it to its original majestic past – only better!












































Project Gallery

Exterior

Click on the image to see larger version

Dining Area

Click on the image to see larger version

Living Room

Click on the image to see larger version

Kitchen

Click on the image to see larger version

Bathroom

Click on the image to see larger version

Bedroom

Click on the image to see larger version

Deck

Click on the image to see larger version

 

576 Shotwell Street, San Francisco

The Project: originally built at the turn of the 1900’s, this adaptive reuse project consisted of a 3 unit condominium building built in an Italian cottage style. The owners bought the building in 2004 as a development project.

Due to the historical significance of the property, the complicated planning procedure carried on for approximately 3 1/2 years. After many hearings and meetings, the city of San Francisco finally granted planning permission for a 3 unit development which maintained the cottage but also allowed construction of a four storey 2 unit building with encroachments at the rear.


To allow for the new building at the rear of the property, the cottage had to be moved forward approximately 8 feet and elevated off the ground approximately 3 feet to allow for a lower level. A total renovation of the cottage was undertaken and the entire structure was stripped to the original redwood framing. The new structure was completed in a contemporary design, which was intentionally contrasted with the more traditional exterior cottage.


Conservational development typified by this project allow our city to preserve traditional buildings yet modernize and make a concentrated effort to improve run-down areas in our neighborhoods.


Owner's Comments

images

SF Bay Construction was commendable through this process. They completely managed and dealt with every hearing we went through. Thankfully, they got Page & Turnbull Architects involved in the historical aspects of the building design, and also managed the condo conversion process for us. The 3 unit building sold in 2008 after 1 week on the market, which was testimony to SF Bay Construction’s outstanding quality work. The entire building was constructed in 5 months, and was completely designed and finished in a European style to a very high standard by SF Bay Construction.







































Project Gallery

Exterior

Click on the image to see larger version

Exterior

Click on the image to see larger version

Entrance

Click on the image to see larger version

Stairs

Click on the image to see larger version

Stairs

Click on the image to see larger version

Detail

Click on the image to see larger version

Construction

Click on the image to see larger version

Construction

Click on the image to see larger version

924 Church Street, San Francisco

The Home: an 1880's era Victorian perched on a steep hill over a dilapidated 1940's era garage that needed to be completely rebuilt from the ground up. The house had to be supported on temporary cribbing with 25 foot concrete walls, hillside water and tiebacks, a dumbwaiter and steel beams. The structure was finished to blend harmoniously with the Victorian style of the home.


Owner's Comments

images

Given the structural challenges of our project, we chose SF Bay Construction initially for Brian's engineering background. His experience and understanding of more than just framing and finish work really paid off for us. As we got into the project, we found that he's also an uncommonly good communicator - with us, his clients, as well as our neighbors (very important!), his sub-contractors, the architects and building inspectors. The project was an extremely difficult undertaking due to the logistics of the construction process. Each day was an experience watching Brian and his crew transform our vision into a breathtaking reality.